19.10.2013.

Ljudska prava zaštićena su zakonima, a prava deteta dodatno su zaštićena u Srbiji. Porodični zakon detaljno opisuje dužnosti i prava roditelja i mnogim odredbama ukazuje na obavezu bezbednosti dece, naročito dece predškolskog uzrasta.

I dobrobit životinja je zaštićena zakonom u Srbiji. Ne prava, o njima nema ni reči, dobrobit, osnovni uslovi za život u skladu sa potrebama životinje, i bezbednost.

U Srbiji ima svega nekoliko registrovanih odgajivačnica, a široko je raširena zabluda da Kinološki savez Srbije uređuje tu oblast, a ne nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje jedino može da izda rešenje o registraciji odgajivačnice. Psi se u Srbiji prodaju nelegalno, kao što se i gaje, a o njihovom genetskom nasleđu, karakteru i potrebama  nelegalni odgajivači uglavnom ništa ne mogu da kažu osobama koje od njih kupuju psa.

Kad se rasan pas sa izraženom potrebom za fizičkom aktivnošću drži zatvoren u starom svinjcu, on se drži nezakonito. Ako pas nije redovno vakcinisan protiv besnila, njegov vlasnik krši i propise koji istovremeno štite zdravlje i život životinja i ljudi. Ako se psu za koga se pretpostavlja da je opasan ne  obezbedi obuka i testiranje, takođe se krši zakon.

Kada pas ujede, čak i kada nanese teške povrede detetu, on ne sme automatski da bude eutanaziran jer je zakonom jasno propisana procedura šta se u takvim slučajevima radi. Veterinar koji je nezakonito eutanazirao psa izvršio je krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja iz člana 269. Krivičnog zakonika Republike Srbije i prekršaj iz Zakona o dobrobiti životinja. Odgovaraće krivično, prekršajno i disciplinski.

U takvoj situaciji pas se proglasi glavnim krivcem, javnost se uzbudi i zaboravi da se zapita ko je odgovoran jer je detetu ugrožena bezbednost. Centar za socijalni rad ne preduzima ništa, ne donosi mere zaštite dece u tom domaćinstvu, ne donosi odluku o stavljanju pod starateljstvo dece kojima su ugroženi život, zdravlje i bezbednost.

Roditelji koji se ne staraju o detetu, zanemaruju ga, ostavljaju bez nadzora i ugrožavaju njegovu bezbednost, zloupotrebljavaju prava ili grubo zanemaruju dužnosti iz sadržine roditeljskog prava, čime ne samo da krše srpske propise koji štite decu, nego i jedno od osnovnih prava deteta sadržanih u Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta, a to je pravo na život, opstanak i razvoj. Takvi roditelji ne poštuju načelo najboljeg interesa deteta i država je dužna da preduzme odgovarajuće mere da bi zaštitila ugroženo dete.

Poštovanje propisa u oblasti veterinarstva i dobrobiti životinja koji podrazumevaju odgovorno vlasništvo pasa zaštitiće decu u najvećoj mogućoj meri. Nepoštovanjem sopstvenih propisa, ugrožavamo sami sebe, a naročito najranjivije u našem društvu, a to su deca.

Molimo vas da uzmete u obzir sve propise koji postoje u Srbiji kada govorite o tragičnim situacijama u kojima su psi naneli povrede deci i da pitate sve nadležne insitucije šta su preduzele protiv neodgovornih roditelja i neodgovornih vlasnika pasa.

Brigom o životinjama štitimo i našu decu

Saopštenja

 • Neprimeren pritisak Republičke veterinarske inspekcije na udruženje LINK PLUS +

  Neprimeren pritisak Republičke veterinarske inspekcije na udruženje LINK PLUS Opširnije...
 • Osuda napada na aktivistkinje u Sarajevu: Nedopustivo je da institucije koriste nasilje u okršaju sa građanima +

  Osuda napada na aktivistkinje u Sarajevu: Nedopustivo je da institucije koriste nasilje u okršaju sa građanima Opširnije...
 • Zahtev da se spreči neracionalno trošenje budžetskih sredstava u Novom Sadu +

  Zahtev da se spreči neracionalno trošenje budžetskih sredstava u Novom Sadu Opširnije...
 • Otvoreno pismo Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo +

  Otvoreno pismo Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Opširnije...
 • U državama u kojima ne vlada zakon prava, vlada zakon linča +

  U državama u kojima ne vlada zakon prava, vlada zakon linča Opširnije...
 • Propust u kampanji informisanja o opasnostima nakon poplava +

  Propust u kampanji informisanja o opasnostima nakon poplava Opširnije...
 • Prijava protiv policijskog službenika PS Kosjerić +

  Prijava protiv policijskog službenika PS Kosjerić Opširnije...
 • Brigom o životinjama štitimo i našu decu +

  Brigom o životinjama štitimo i našu decu: Kazniti neodgovorne vlasnike i roditelje, a ne pse Opširnije...
 • Krivična prijava protiv veterinarke zbog nezakonite eutanazije +

  Krivična prijava protiv veterinarke zbog nezakonite eutanazije Opširnije...
 • Apel medijima da objektivno izveštavaju u vezi sa lisicom zaraženom besnilom +

  Apel medijima da objektivno izveštavaju u vezi sa lisicom zaraženom besnilom Opširnije...
 • 1
 • 2