Izjavu v. d. direktora Zoološkog vrta grada Beograda Srboljuba Aleksića da je beba nilskog konja Nila uginula 29. 3. 2017. godine, i to zbog urođene srčane mane prenele su Večernje Novosti 11. 4. 2017. godine, četiri dana nakon što smo objavili da ćemo od tog javnog preduzeća zatražiti dokumentaciju koja sadrži informacije o zdravstvenom stanju male Nile, ali i podatke o uginućima drugih životinja.

nilski konj nilaVeoma nas je iznenadila Aleksićeva izjava da je obdukcija leša male Nile izvršena na Katedri za morfološku patologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, u prisustvu veterinara zoo vrta, kako bi se ustanovio tačan uzrok smrti životinje, s obzirom da smo od Fakulteta veterinarske medicine dobili odgovor u kojem se kaže da obdukcija nije urađena na tom fakultetu i da zbog toga nije u mogućnosti da nam dostavi zatraženu dokumentaciju, zapisnik ili drugi dokument koji je sačinjen prilikom obdukcije.

U odgovoru FVM kaže se takođe da je leš životinje 3. 4. 2017. godine prevezen vozilom Zoološkog vrta, te da je prilikom istovara bio prisutan veterinar Vrta, a da je leš poklonjen Katedri za anatomiju za edukativne svrhe. Kao dokaz, FVM nam je dostavio Potvrdu o poklonu životinje koju je potpisao  v. d. direktora Zoološkog vrta grada Beograda Srboljub Aleksić, a u kojoj se navodi upravo to što je navedeno u odgovoru Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu. S obzirom na niz nelogičnosti u ovom slučaju, pored dokumentacije koju smo zatražili od Zoološkog vrta grada Beograda, zatražićemo i dodatna objašnjenja, naročito ona koja se tiču smrti male Nile.

potvrda zooZa Večernje novosti izjavu je dala i šefica Katedre za anatomiju prof. dr Olivera Lozanče: ...„dobili smo na poklon bebu nilskog konja od Zoo-vrta kako bismo mogli da je koristimo na nastavi, a sve na osnovu sporazuma, koji postoji između nas i vrta” ... „A osim nilskog konja, stigao nam je i uginuli vuk“. Iako je novinarka zatražila komentar Aleksića u vezi sa smrću vuka, on nije želeo da da više informacija o smrti te životinje.

Izjavu v. d. direktora beogradskog zoo vrta prenosimo u celosti, s obzirom da je u suprotnosti sa izjavom prof. dr Lozanče koja je objavljena u istom članku, kao i sa dokumentacijom koju nam je Fakultet veterinarske medicine dostavio: „Povodom informacija, koje su se pojavile u javnosti, a u vezi sa fotografijama sa obdukcije nilskog konja, želimo da potvrdimo da je mladunče nilskog konja preminulo usled urođene srčane mane - kaže Srboljub Aleksić, direktor Zoološkog vrta. - Smrt je nastupila bez prethodnih kliničkih simptoma. Na osnovu dugogodišnje saradnje ustupili smo leš Veterinarskom fakultetu u Beogradu, radi edukacije studenata i naučnog istraživanja. Obdukcija je izvršena na katedri za morfološku patologiju, u prisustvu veterinara vrta, kako bi se ustanovio tačan uzrok smrti životinje”.

Podsećamo, članak koji smo objavili pre pet dana „Stradanje male Nile: Od rođenja u prljavom bazenu do smrti u izolaciji“ u prvih 48 sati pročitalo je 25 000 ljudi na našem sajtu.