Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, uz podršku udruženja iz čitave zemlje, pokrenulo je kampanju “Zaustavimo zlostavljanje životinja” koja ima za cilj da informiše građane i građanke o jamarenju, odnosno borbama životinja koje se održavaju u Srbiji iako su zakonom zabranjene.

jamarenje_srbijaJAMARENJE predstavlja način lova koji se obavlja uz pomoć obučenih pasa, najčešće jazavičara i terijera. Zadatak pasa je da isteraju divlju životinju iz jazbine, nakon čega je lovci ubijaju. Prilikom jamarenja dolazi do borbe pasa sa divljim životinjama, povređivanja i kidanja delova tela, kao i izazivanja straha, stresa, boli i patnje životinja. Na snimcima možete da vidite da organizatori jamarenja i obuke pasa direktno učestvuju u zlostavljanju životinja.    

Prema podacima kojima raspolažu organizacije, lovci jamare i obučavaju pse za jamarenje, a za obuku koriste nezakonito zatočene divlje životinje: Oko 1000 lica u Srbiji aktivno zlostavlja životinje jamarenjem, oko 10 000 životinja svake godine žrtve su ovog vida surovog iživljavanja. Najčešće žrtve jamarenja su lisice i jazavci. Neretko u ovim nezakonitim aktivnostima stradaju i psi koji se bore s divljim životinjama.    

Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje zlostavljanje i borbe životinja, dok Krivični zakonik predviđa kaznu do tri godine zatvora i novčanu kaznu za učinioce koji zlostavljaju i ubijaju životinje na nezakonit način ili organizuju borbe životinja. Svi snimci koje smo koristili u filmu javno su dostupni. Objavile su ih osobe koje imaju svoje ime i prezime. Javni tužioci ni u jednom slučaju nisu reagovali po službenoj dužnosti.

Ukoliko ste očevidac ili imate informacije o jamarenju, prijavite policiji, kao i veterinarskoj inspekciji i šumarskoj i lovnoj inspekciji.

Zaustavimo zlostavljanje životinja!

U kampanji učestvuju:
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Tim za borbu protiv krivolova
Društvo prijatelja životinja Ljubimci, Pančevo
Fondacija za razvoj domaćinstva, Novi Sad
HMM… Novi Sad
Link plus, Beograd
Nada za životinje – Riska, Beograd
Udruženje ljubitelja životinja i prirode Zelene šape, Zrenjanin
Udruženje za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti Feniks, Beograd

Ukoliko želite da podržite kampanju, molimo vas da se javite Timu za borbu protiv krivolova na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Upozoravamo osetljive osobe da su u FILMU prikazane scene zlostavljanja životinja.