izraelMinistar poljoprivrede Izraela Uri Ariel, koji uživa poštovanje organizacija i ljubitelja životinja zbog svog zalaganja protiv zlostavljanja životinja nedavno je doživeo velike kritike zbog predloga da se psi i mačke izvoze u inostranstvo, i da se zaustave programi sterilizacije.

Kako su preneli mediji, Ariel je sugerisao ministru za zaštitu životne sredine da se iskoristi budžet namenjen sterilizaciji napuštenih mačaka za transfer pasa i mačaka u strane države koje su voljne da ih prihvate. Ariel je naveo da je neophodna briga o njihovoj dobrobiti i stav da je sterilizacija životinja u suprotnosti sa jevrejskim pravom (Halakhah) jer je bog blagosiljao sve životinje da se razmnožavaju u zemlji Izrael ("Be fruitful and multiply and fill the earth.").

Predlog ministra Ariela oštro su osudili ljubitelji životinja i organizacije civilnog društva, kao i brojni političari koji su mu objasnili da bi prekidanje programa sterilizacije doveo do naglog uvećanja broja napuštenih mačaka, čime bi se naglo uvećala i patnja napuštenih životinja, a takođe su mu skrenuli pažnju da je sterilizacija deo zdravstvene zaštite životinja, jer ona predstavlja kako najbolju prevenciju pojedinih malignih oboljenja koja su veoma česta kod mačaka (tumori zavisni od polnih hormona), tako i prevenciju pojedinih zaraznih bolesti mačaka.

Nakon glasne osude javnosti, Ariel je odustao od svog predloga.

Arielov predlog posebno je interesantan zbog činjenice da veliki broj ljubitelja životinja u Srbiji, među njima i političari, ne razumeju osnove odgovornog vlasništva kućnih ljubimaca i zbog pogrešnih uverenja koje su formirali na osnovu nedovoljne informisanosti i ličnih stavova, pružaju otpor sterilizaciji koja je ključna mera održivog sistemskog rešenja problema napuštenih kućnih ljubimaca.

O pogodnostima sterilizacije i kastracije za zdravlje pasa i mačaka možete da pročitate na našem sajtu.

Činjenica je da neželjeni potomci pasa i mačaka završavaju na ulici ili u neuslovnim prihvatilištima, gde ih često čeka mučenje, zlostavljanje od strane čoveka i smrt.

Patnja pasa i mačaka koji žive na ulici sigurno vam je već dobro poznata, a u dokumentaciji prihvatilišta pronašli smo užasavajuće podatke o postupanju sa napuštenim kućnim ljubimcima zbog čega smo podneli brojne krivične prijave.

Način postupanja sa psima i mačkama u zoohigijenskim službama veoma je potresan bez obzira da li ste ljubitelji životinja ili niste, jer nijedno živo biće ne sme da bude izloženo takvom iživljavanju. 

Nezakonito kretanje i promet kućnih ljubimaca, odnosno trafiking pasa i mačaka je poseban problem, o kojem ćete moći da čitate u novom broju (novembar-decembar) magazina Eko med plus. Očigledno ministar Ariel nije imao na umu propise koji regulišu međunarodno kretanje i promet kućnih ljubimaca.