futog_prihvatiliste
Štenci u nečistom delu prihvatilišta 22.1.2015.

Nezainteresovanost državnih organa za trajna sistemska rešenja problema u njihovoj nadležnosti najvidljivija je kada su u pitanju napušteni kućni ljubimci. Ignorisanje zakonskih obaveza i primena neefikasnih rešenja manifestuju se kroz tužnu sliku naše svakodnevice, pse i mačke koje su prisiljene da žive na ulici.

Od usvajanja Zakona o veterinarstvu 2005. godine primetan je povećan interes javnosti za dobrobit životinja, ali konkretne promene zapažaju se samo na mikro planu. Lokalne samouprave dobijaju značajna sredstva iz budžeta, ali se i dalje drže proverenih neefikasnih metoda koje omogućavaju održavanje problema napuštenih životinja.

S obzirom da se zalažemo za uvođenje u zakonske okvire aktivnosti zoohigijenskih službi, pratimo njihov rad kroz analizu poštovanja zakonskih odredbi, evidencije i procedura, a često i posećujemo prihvatilišta za napuštene pse i mačke. U rubrici Članci možete da pronađete tekst koji govori o našoj poseti nečistom delu prihvatilišta u Novom Sadu, u Futogu, nakon koje smo organizovali i posetu čistom delu prihvatilišta.      

Nezavršeno prihvatilište u Novom Sadu, u naselju Šangaj, ostavlja utisak zatvora, u kojem psi većinu vremena provode zatvoreni u betonske kaveze, u kojima ne samo što nemaju prostora za trčanje, nego nemaju ni udobnost, a naročito ne zaštitu od hladnoće. Svaki boks je ozidan, pa je psima onemogućeno da vide bilo šta što nije ispred samih rešetkastih vrata, kao i da međusobno komuniciraju. Nečisti deo prihvatilišta u kojem bi se psi zadržavali kraće vreme mogao bi da bude ovog tipa, s tim što bi bilo neophodno da se psima obezbedi termička udobnost.

prihvatiliste_novi_sadČisti deo prihvatilišta 3.2.2015.
 

Čisti deo prihvatilišta u svakom slučaju ne bi smeo da bude niz betonskih ćelija u kojima psi imaju malo mesta i u kojima nemaju mogućnost da se igraju ili druže sa drugim psima. Iza boksova nalazi se prostor za istrčavanje pasa. Trenutno je počela da niče zasejana trava, ali ona sigurno neće opstati dugo i biće potrebno da se ovaj teren uredi na drugačiji način.

Iznenadilo nas je prisustvo velikog broja rasnih pasa i mešanaca koji liče na staforde, doge, ptičare, labradore. U jednom boksu su dva miroljubiva mešanca. Na naše pitanje zašto nisu vraćeni na staništa, dobili smo odgovor da tek treba da prođu program, što je potvrdilo naše sumnje da se psi ne tretiraju u skladu sa zakonom i da se odmah po hvatanju smeštaju u čisti deo prihvatilišta.

S obzirom da je nečistom delu u Futogu rad zabranjen po isteku privremenog rešenja koje je prestalo da važi 31.12.2014. godine, JKP Zoohigijena i veterina Novi Sad sada nema zakonsko pravo da hvata pse jer ne može da sa psima postupa u skladu sa zakonskom procedurom.    

Zanimljivo je primetiti i da se prostorije za zaposlene nalaze u montažnom objektu, odnosno paviljonskom kontejneru. Dosad smo mnogo puta ukazivali da je protivzakonito držati pse u kontejnerima za smeće i u objektu koji ne ispunjava zakonom propisane uslove, pošto psi ne mogu da govore u svoje ime pred državnim organima. Tretman dela radnika koji su smešteni u kontejner prepustićemo njima samima, jer su oni možda zadovoljni uslovima u kojima rade i ne prave razliku između prostorija u kontejneru i prostorija u centru grada u kojima je smešten deo zaposlenih i za koje JKP Zoohigijena i veterina Novi Sad plaća oko 1000 evra mesečno. Ipak, želimo da naglasimo da je ceo projekat nelogičan i da je svaki betonski boks za pse plaćen oko 200 000 dinara.

Glavni projekat prihvatilišta za napuštene životinje izradila je firma „Gardi d.o.o.“, a radovi na uređenju močvarnog terena, koji je trebalo očistiti i nivelisati, počeli su 2011. godine. Vrednost tog posla bila je 5 757 600 dinara.

Zavod za izgradnju grada je posao prve faze izgradnje centra poverio preduzeću „Slovan progres“ iz Selenče. Prva faza obuhvatila je izgradnju 120 boksova za pse, od kojih se u svaki mogu smestiti dva do tri psa. Vrednost posla iznosila je 25 247 968 dinara, a bilo je planirano da bude gotov do kraja juna 2012. godine.  

sangaj_prihvatiliste
Najbolji prijatelji čoveka često završe zaboravljeni

Kada smo stigli u posetu prihvatilištu u Šangaju, sačekali su nas direktor JKP Zoohigijena i veterina Novi Sad, pravnica, rukovodilac prihvatilišta i više od desetoro zaposlenih. Ispred ulaza sačekala nas je i Tigrica, pas neodgovornog vlasnika iz komšiluka koji je pušta da šeta sama, a ona dolazi kod zaposlenih u prihvatilištu i tu provodi vreme.

Uputili smo se i u ambulantu na adresi Futoški put 13 gde se psi sterilišu i zatekli smo vrata stacionara otvorena. Psi su nakon sterilizacije smešteni u adekvatnim kavezima koji se lako čiste, ali prostorija nije bila zagrejana, a vrata su bila otvorena.

S obzirom na opšti nemar koji godinama pratimo u oblasti zoohigijene u Novom Sadu, zbog čega smo ranijih godina mnogo puta reagovali i insistirali da se zatvori objekat na gradskoj deponiji, zanimljivo je da smo primetili da čak ni veterinarska ambulanta nije zidani objekat, nego drvena baraka.

Predstavnici udruženja Link plus iz Beograda i Fondacija za razvoj domaćinstva iz Novog Sada posetili su čisti deo prihvatilišta za napuštene pse u Novom Sadu, u naselju Šangaj, kao i veterinarsku ambulantu i stacionar na Futoškom putu 3. februara 2015. godine.