Udruženje LINK PLUS preporučuje svim osobama koje zbrinjavaju napuštene pse i mačke i pripremaju ih za udomljenje da se pridržavaju principa odgovornog udomljavanja da bi životinje bile zaštićene u najvećoj mogućoj meri i da ne bi nedugo nakon udomljavanja ponovo završile na ulici.

I) PRVI KONTAKT SA POTENCIJALNIM USVOJITELJIMA

Kakopomoci11.Prilikom prvog telefonskog razgovora ili u prvom odgovoru emailom, objasnite potencijalnim usvojiteljima da udomljavamo pse i mačke u skladu sa protokolom o udomljavanju.

2.Protokol o udomljavanju služi kvalitetnijem udomljavanju napuštene životinje i uspešnom pronalaženju trajnog doma za nju.

3.Veoma je važno da usvojitelji izaberu psa ili mačku koji im odgovaraju i zato je neophodno da se upoznamo sa njihovim stavovima i uslovima života. Zakažite dolazak potencijalnih usvojitelja i popunjavanje upitnika. Objasnite im da će imati priliku da upoznaju psa ili mačku, ali da ne mogu odmah da ih povedu kući.

II) DRUGI KONTAKT SA POTENCIJALNIM USVOJITELJIMA

a) UVODNI RAZGOVOR

4.Važno je da usvojitelji dobro razumeju šta mi kao privremeni staratelji očekujemo od njih kao odgovornih vlasnika, kao i da im objasnimo da mi želimo najbolje za životinju i zato se pridržavamo principa odgovornog udomljavanja.

b) POPUNJAVANJE UPITNIKA

5.Objasnite potencijalnim usvojiteljima da im postavljamo niz pitanja da bismo se upoznali s njima i omogućili da budu zadovoljni kada usvoje psa ili mačku, a ne da bismo zadirali u njihov privatni život. Pas ili mačka koju im poklanjamo postaće deo njihove porodice i zato želimo da saznamo kako njihova porodica funkcioniše. Osobe koje žive same su jednočlana porodica i njima će dolazak životinje u njihov dom verovatno najviše uticati na život. Zato je važno da ih pripremimo na sve što ih očekuje. U višečlanim porodicama svi članovi porodice treba da budu saglasni sa usvajanjem psa ili mačke. Nakon što popune upitnik, pročitajte zajedno odgovore, a zatim i ugovor o usvajanju psa ili mačke.

c) RAZGOVOR SA USVOJITELJIMA

6.Objasnite da su obaveze usvojitelja propisane zakonom i da one postoje radi zaštite dobrobiti životinja.

7.Potencijalne usvojitelje treba informisati o svim bitnim stvarima u vezi sa psom ili mačkom (zdravstveno stanje, navike) i pitati ih da li su spremni da leče životinju kada se razboli i kakav je njihov stav u vezi sa eutanazijom. Treba im objasniti u kojim slučajevima je eutanazija psa ili mačke dozvoljena, a kada je neprihvatljiva i nezakonita. Kada su štenci u pitanju, treba objasniti da nema garancije koje veličine će biti pas mešanac kada odraste, a da će njegovo buduće ponašanje zavisiti najviše od usvojitelja. Objasnite im osnove vaspitanja psa i preporučite osobu koja može da im pomogne ukoliko to bude potrebno.

8. Čipovanje i registracija pasa i mačaka je zakonska obaveza, kao i vakcinacija protiv besnila.

9.Osnovna veterinarska nega podrazumeva vakcinacije protiv besnila i zaraznih bolesti jednom godišnje, kao i čišćenje od unutrašnjih i spoljašnjih parazita više puta godišnje, po savetu veterinara. Neophodno je da veterinar bar jednom godišnje, prilikom vakcinacije, obavi pregled psa ili mačke.

10.Mi ne želimo da pas živi na lancu ili u boksu, a da se mačke puštaju napolje bez nadzora jer smo ih mi spasili iz loše situacije dok su bili na ulici i uložili smo u njih mnogo, emotivno i finansijski. Udomljenje podrazumeva da pas i mačka imaju dobre uslove života. Sve to treba iskreno reći usvojiteljima jer većina ljudi nije upoznata sa temama iz oblasti zaštite dobrobiti napuštenih životinja.

udomite_odgovorno11.Sterilizacija i kastracija su najhumaniji metod ograničavanja brojnosti napuštenih životinja i njihove patnje. Svi psi i mačke moraju da budu sterilisani ukoliko se ne radi o registrovanoj odgajivačnici. Sterilizacija i kastracija psima i mačkama ne oduzimaju ništa, a daju im šansu da budu zdraviji i žive duže.

12.Naučno je dokazano da psi i mačke povoljno utiču na ljude i da je vreme provedeno s njima veoma korisno za naše fizičko i mentalno zdravlje. Psi i mačke su odane životinje koje obogaćuju naš život. Mi smo dužni da ih zaštitimo od stresa, straha, odnosno bilo kakve nepovoljne situacije koja bi mogla loše da utiče na njih.

13.Objasnite šta je od posuda i opreme potrebno da se nabavi, koju hranu i sredstva preporučujete, izračunajte koliko je novca potrebno na početku i koliki su mesečni troškovi. Preporučite dobre veterinare.

14.Budite strpljivi i odgovorite na sva pitanja. Srdačno se pozdravite sa potencijalnim usvojiteljima i recite im da vam za nekoliko dana jave da li su spremni da obezbede psu ili mački sve što im je potrebno za dug i kvalitetan život.  Dogovorite se kada ćete se čuti telefonom.   

III)DOLAZAK USVOJITELJA PO PSA ILI MAČKU

15.Potpisivanje ugovora o usvajanju je obavezno. Prilikom udomljavanja pas ili mačka se  čipuju i registruju na novog vlasika.

16.Nakon potpisivanja ugovora, obavestite usvojitelje da im stojite na raspolaganju što se saveta tiče i zamolite ih još jednom da ni u kojem slučaju ne izbacuju životinju na ulicu ili je poklanjaju trećoj osobi.

17.Sutradan pozovite usvojitelje i raspitajte se kako su se pas ili mačka snašli u novom domu. Zamolite usvojitelje da budu strpljivi i daju životinji dovoljno vremena da se navikne na novi dom.

18.Dogovorite se sa usvojiteljima o daljem toku komunikacije i obaveštavanju o životu udomljenih pasa i mačaka.

Impulsivno usvajanje često dovodi do vraćanja životinje privremenom staratelju nakon određenog vremena, najčešće u roku od 48 sati od usvajanja životinje, ali i nakon nekoliko nedelja ili meseci, što predstavlja stresnu situaciju i za životinje i za nas.

BUDITE ODGOVORNI STARATELJI!

Autorke Protokola o odgovornom udomljavanju:

Sanja Đojić, Silvija Marić, Ana Tošić, Nataša Vukmirović

Pripremili smo za vas upitnike i ugovore koji će vam pomoći da odaberete udomitelja i siguran dom za pse i mačke koje ste spasili s ulice. Imate dozvolu udruženja LINK PLUS da ih koristite u svom volonterskom radu.

Ugovor o usvajanju

Upitnik za usvojitelje psa

Upitnik za usvojitelje mačke

Napušteni kućni ljubimci

 • Pravilno hranjenje životinja na javnim i zajedničkim površinama +

  Pravilno hranjenje životinja na javnim i zajedničkim površinama Opširnije...
 • Zašto u Srbiji nije rešen problem napuštenih pasa i mačaka +

  Zašto u Srbiji nije rešen problem napuštenih pasa i mačaka Opširnije...
 • Protokol o odgovornom udomljavanju +

  Protokol o odgovornom udomljavanju Opširnije...
 • Kako pomoći uličnim psima i mačkama u Srbiji +

  Kako pomoći uličnim psima i mačkama u Srbiji Opširnije...
 • Kako pomoći psima i mačkama u prihvatilištima +

  Kako pomoći psima i mačkama u prihvatilištima Opširnije...
 • Kućice za pse +

  Kućice za pse Opširnije...
 • 1