Krajnje je vreme da učinite nešto za životinje! – recite svojim prijateljima koji vam se još nisu pridružili.

Mnogim prihvatilištima nedostaje radna snaga, ali i volonteri koji bi se družili sa psima i mačkama i učinili im život lepšim i lakšim. U svim prihvatilištima žive napuštene životinje kojima bi svaka pomoć dobro došla! Ako imate prijatelje koji bi finansijski mogli da pomognu, ne oklevajte da ih zamolite za pomoć!

Kako da pomognete?

kako_pomoci_azilimaPre svega treba da odlučite kojem prihvatilištu želite da pomognete. U Beogradu su privatna prihvatilišta najbrojnija, a pomoć je potrebna i prihvatilištima širom Srbije. U gradskim prihvatilištima su po pravilu uslovi u kojima životinje žive izuzetno loši.

Uspostavite kontakt s nadležnim javnim komunalnim preduzećem i lokalnom samoupravom ili vlasnicima prihvatilišta i pitajte kakva je njihova politika u vezi s angažovanjem volontera: na koji način mogu da se angažuju, šta im je dozvoljeno da rade i kako najbolje mogu da pomognu, te kojim danima i u koje vreme mogu da dolaze.

Najčešće i najmanja materijalna pomoć mnogo znači prihvatilištima: stare novine, stara ćebad i peškiri, sredstva za čišćenje, lekovi, hrana...

Prihvatilištima su potrebni i sposobni ljudi koji bi im pomogli da prikupljaju novac, ali to nikako nemojte da radite na svoju ruku i bez dogovora s vlasnicima azila ili nadležnim javnim komunalnim preduzećem ukoliko se radi o gradskim prihvatilištima.

Gradska prihvatilišta vape za volonterima koji će da slikaju pse, oglašavaju ih i pomažu da se udome. Ponekad je takva vrsta pomoći potrebna i privatnim azilima.

Druženje sa psima i šetnje neophodni su psima u prihvatilištma u kojima psi žive zatvoreni. Kontakt s ljudima pomaže im da izdrže. Mnoge pse moramo da naviknemo na šetnju na povocu da bismo mogli da ih udomimo. Kupanje leti, tretmani protiv buva i krpelja…ponekad im spašavaju život. Macama u prihvatilištima društvo dobro dođe, kao i čišćenje kutija s posipom, četkanje, igranje… Sve su to male stvari za nas…a za njih veoma važne! Čisti i očetkani psi i mačke lakše se udome.

Ako ništa od nabrojanog ne možete da učinite za životinje koje žive u prihvatilištima, onda bar usvojite neku od njih!

Pomažite životinjama beskućnicima kad god možete, informišite poznanike o njihovim potrebama i pozovite prijatelje da vam se pridruže u vašim aktivnostima!

Napušteni kućni ljubimci

 • Pravilno hranjenje životinja na javnim i zajedničkim površinama +

  Pravilno hranjenje životinja na javnim i zajedničkim površinama Opširnije...
 • Zašto u Srbiji nije rešen problem napuštenih pasa i mačaka +

  Zašto u Srbiji nije rešen problem napuštenih pasa i mačaka Opširnije...
 • Protokol o odgovornom udomljavanju +

  Protokol o odgovornom udomljavanju Opširnije...
 • Kako pomoći uličnim psima i mačkama u Srbiji +

  Kako pomoći uličnim psima i mačkama u Srbiji Opširnije...
 • Kako pomoći psima i mačkama u prihvatilištima +

  Kako pomoći psima i mačkama u prihvatilištima Opširnije...
 • Kućice za pse +

  Kućice za pse Opširnije...
 • 1