Predstavljamo vam tekstove o sterilizaciji i kastraciji koje je za naš sajt pripremio dr vet. med. Saša Stokić, a koji predstavljaju zvaničan stav Udruženja veterinara male prakse Srbije i koje u originalnom obliku možete da pronađete na njihovom sajtu SASAP

Kastracija pasa i mačora

Kastracija mužjaka, kao i sterilizacija ženki, izaziva niz dilema i pitanja vlasnika. Mnogi vlasnici ne znaju zbog čega je kastracija mužjaka ponekad indikovana, kada treba da se izvrši i kako deluje na ponašanje i karakter životinje.

Šta je kastracija? Pod kastracijom se podrazumeva hirurško otklanjanje oba testisa. Pogrešno je sterilizaciju ženke nazivati "kastracijom ženke" jer se termin "kastrirati" odnosi samo na uklanjanje testisa. Poput svih drugih hirurških intervencija, i kastracija se izvodi u opštoj anesteziji, tako da je potpuno bezbolna.

Indikacije za kastraciju

Najbitiniji aspekt kastracije jeste preventiva i terapija određenih bolesti koje se javljaju kod muških životinja.

KastracijaKastracija je visoko indikovana kod pasa i mačora kojima se do uzrasta od šest meseci do godinu dana oba testisa ne nalaze u skrotumu. Takve životinje se nazivaju kriptorhidi. Postoje abdominalni, ingvinalni i preskrotalni kriptorhidi. Abdominalni kriptorhidi su one životinje kod kojih je jedan ili oba testisa ostao u trbušnoj duplji. Ingvinalni kriptorhidi su one životinje kod kojih je jedan ili oba testisa zaostao u ingvinalnom kanalu. Kod preskrotalnih kriptorhida jedan ili oba testisa nalaze se neposredno pre skrotalne kese. Bilo koji tip kriptorhizma da je u pitanju, poželjno je da se ovakvi mužjaci kastriraju.

Prvi i najvažniji razlog jeste sklonost testisa koji se ne nalazi na svom prirodnom mestu da vremenom maligno proliferiše tj. da se u njemu ili na njemu stvori tumor. Takođe može da dođe do rotacije testisa koji nije na svome mestu, a posebno onoga koji je zaostao u trbušnoj duplji. Zbog rotacije testisa oko svoje ose, dolazi do pritiska na krvne sudove testisa i testis otiče. Ovako uvećan testis vrši pritisak na organe unutar trbušne duplje i može da ugrozi život životinje.

Kastracija je indikovana i kod oboljenja prostate, na primer kod hronične upale prostate, uvećanja prostate ili kod pojave tumora i cista na prostati.

Logično, kastracija je indikovana i kod oboljenja koja se javljaju na testisima, na primer kod tumora testisa. 

Kastracija se vrši i u cilju sprečavanja recidiva određenih oboljenja kao što su na primer hepatoidni adenomi (vrsta tumora koji se javljaju oko anusa) ili perinealna hernija (vrsta kile).

Kastracija se takođe vrši i u cilju sprečavanja lutanja, teritorijalnih borbi i teritorijanog obležavanja.

Mužjaci, posebno oni koji često beže i nekontrolisano se pare, a takođe i ulični psi i mačori izvor su polno prenosivih bolesti. Kod pasa je najčešća polna zaraza TVT (transmisioni veneralni tumor - vrsta tumora koji se prenosi polnim putem). Parenjem se mogu preneti i mnoge druge infekcije i kod pasa i kod mačaka.

Kod mačaka veliku opasnost predstavljaju dve opake virusne bolesti, čiji je najznačajniji put prenošenja upravo preko ujednih rana. To su virusna mačeća imunodeficijencija (FIV) i mačija leukemija (FeLV). Obe bolesti izazivaju retrovirusi. FIV se naziva i "mačija sida", zato što je bolest potpuno ista kao i ljudski HIV, a virusi uzročnici su srodni. Mačija leukemija karakteriše se bujanjem promenjenog limfnog tkiva na bilo kojem mestu u organizmu (praktično kancer ili "rak"). Obe bolesti su neizlečive i fatalne.

vakcinacijaMačor koji nije kastriran ima želju da luta u potrazi za ženkom, tuče se sa drugim mačorima u okviru borbe za teritoriju, zbog čega često ne dođe kući i po nekoliko dana. Kad se vrati, izgleda kao istrošeni ratnik, mršav, prljav, neretko u ranama. Obzirom da su ujedne rane od zuba zaprljane, duboke i sa malim otvorom, one se zagnoje i na tom mestu razvije se apces. Takva situacija neminovno zahteva pomoć veterinara. čim se mačak malo oporavi, odlazi u nove pohode. često se mačori kući vraćaju sa teškim telesnim povredama što od drugih životinja, što od automobila, a što i od ljudi. Neki mužjaci se nikada i ne vrate iz svojih lutanja!

Zbog svega navedenog, nameće se imperativ DA U NAŠIM GRADSKIM USLOVIMA MAČKE TREBA DRŽATI U KUĆI I DA JE ZA NJIHOVO ZDRAVLJE BOLJE DA UOPŠTE NE IZLAZE. Ali, tada se javlja problem druge vrste. Kada polno sazri, mačak ima potrebu da označi da je vaša kuća i njegova teritorija, pa "obeležava" zavese, tepihe i ćoškove po stanu sa po par kapi mokraće, koja je vrlo neprijatnog mirisa. Vi teško možete da primetite gde je to uradio, zato što se radi o samo nekoliko kapi, a i kad otkrijete, teško to možete da očistite. Kastrirani mačak to ne radi.

Uticaj kastracije na ponašanje životinje

Kastracija je operativni zahvat koji mužjaci uglavnom lako podnose i od koga se brzo oporavljaju. Kastracija ne menja karakter i radne osobine životinje. Kao i kada je sterilizacija ženki u pitanju, jedini problem koji može da se javi jeste gojaznost. Metabolizam kastrirane životinje je nešto sporiji zbog nedostatka polnih hormana. Međutim, ako vlasnik kontrolisano hrani svoga ljubimca prema savetima koje je dobio od veterinara, mužjak se neće nimalo ugojiti. U rukama je vlasnika da težinu životinje drži pod kontrolom.

Kastirani ulični psi nisu učesnici takozvanih "psećih svadbi" koje jako plaše i iritiraju građane. Kastrirani mužjaci su vezaniji za određenu teritoriju i vrlo retko dolaze u sukob sa drugim pripadnicima svoje vrste.

Mačori prestaju sa markiranjem teritorije urinom za nekoliko nedelja od kastracije. Promena naravi kastriranog mačora odnosi se na to da ima manje izraženu agresivnost i nema nagon za "grubim igrama" koje su najčešće jedan segment polnog ponašanja. Temperament ostaje nepromenjen, želja za druženjem i igrom se čak i intenzivira (kastracija u stvari vraća mentalni status mačka na "dečiji", predpubertetski nivo). Kastraciju nikako ne treba odlagati niti dugo na nju čekati kod mačora koji ispoljavaju agresivno ponašanje prema vlasnicima. U početku, agresivno ponašanje je u najvećem broju slučajeva izazvano potrebom mačora za parenjem i teritorijalnom dominacijom. Međutim, ako se kastracija predugo odlaže, može da se stvori promenjeni modul ponašanja i loša navika koju onda kastracija ne može da reši.

Preporuka veterinara

Savremena veterinarska struka savetuje da se mačori kastiraju u uzrastu od 6-9 meseci, a psi mužjaci pasa u uzrastu od 6. meseca života. Kastracija u tom uzrastu ne ometa rast, što je česta predrasuda. Ne postoji gornji starosni limit da bi se uradila kastracija, tako da nikad nije kasno da učinite život vašeg ljubimca zdravijim i primerenim gradskim uslovima. Mužjaci kod kojih se u skrotalnu vreću nije spustio jedan ili oba testisa, treba kastrirati. Obavezno treba ukloniti oba testisa bez obzira na njihovu lokaciju.

Treba kastrirati mužjake sa oboljenjima prostate ili oboljenjima samih testisa.

Kastraciju treba izvršiti u cilju preventive oboljenja na čiji razvoj imaju uticaja muški polni hormoni (hepatoidni adenomi, perinealna hernija itd.).

Mačore obolele od FIV treba obavezno kastrirati. Potrebno je kastrirati i životinje obolele od nekih hroničnih, polno prenosivih bolesti kao što je na primer bruceloza. Mačore koje vlasnici ne misle da pare treba kastrirati što pre da bi se sprečilo markiranje urinom, kao i pojava agresivnosti.

Nema dokaza da kastracija povećava predisponiranost ka razvoju bilo koje bolesti.


Za više informacija možete se obratiti dr Saši Stokiću,Veterinarska ordinacija VETMAXIMA, 
Smederevo, 063 606 533 i 064 123 1133.

Kućni ljubimci

 • Neobična zainteresovanost lokalnih samouprava za odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca +

  Neobična zainteresovanost lokalnih samouprava za odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Ograničenje broja kućnih ljubimaca ne doprinosi rešenju problema napuštenih pasa i mačaka +

  Ograničenje broja kućnih ljubimaca ne doprinosi rešenju problema napuštenih pasa i mačaka Opširnije...
 • Nestao.com – novi internet portal za ljubimce i njihove vlasnike +

  Nestao.com – novi internet portal za ljubimce i njihove vlasnike Opširnije...
 • Odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca +

  Odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Čipovanje pasa i mačaka - prvi uslov odgovornog vlasništva +

  Čipovanje pasa i mačaka - prvi uslov odgovornog vlasništva Opširnije...
 • Kupiranje ušiju i repova i čupanje kanđi je zabranjeno +

  Kupiranje ušiju i repova i čupanje kanđi je zabranjeno zakonom Opširnije...
 • Sterilizacija pasa i mačaka +

  Sterilizacija pasa i mačaka Opširnije...
 • Kastracija pasa i mačora +

  Kastracija pasa i mačora Opširnije...
 • Zašto vakcinišemo mačke +

  Zašto vakcinišemo mačke Opširnije...
 • Vaša nova maca +

  Vaša nova maca Opširnije...
 • 1
 • 2