deca_i_psiNajava ograničenja broja kućnih ljubimaca u Beogradu zapravo je najava kršenja Ustavom zagarantovanih prava vlasnika i držalaca pasa i mačaka s kakvim se već suočavaju građani i građanke mnogih opština i gradova koje odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca nisu ni usvojile nakon juna 2009. godine ili su usvojile odluke pune nezakonitih i neustavnih odredbi.  

Lokalne samouprave takvim podzakonskim aktima uvele su ograničenje broja pasa i mačaka u domaćinstvima, na osnovu nepostojećih kriterijuma, uvećavajući problem međusobne neusaglašenosti propisa, zanemarujući realne okolnosti i potrebe građana, a naročito zanemarujući društvene promene koje su vidljive upravo u odnosu građana i građanki prema životinjama.

Za razliku od perioda pre 30 godina, danas neuporedivo veći broj ljudi živi sa psima i mačkama i drži i druge životinje kao kućne ljubimce. Savremene tendencije držanja i izvođenja kućnih ljubimaca dovele su do izmena beogradskih odluka, pa je 2011. godine dozvoljeno uvođenje pasa i mačaka u ugostiteljske objekte (ukoliko vlasnik ne zabranjuje), kao i u vozila gradskog prevoza (u transporteru i u određenim periodima dana).

Za Beograđane je danas nezamislivo da ne mogu na kafu sa prijateljima da povedu i svoje pse. Za pse i njihove vlasnike organizuju se brojni događaji i pozorišne predstave, a ove godine odgovorni vlasnici pasa učestvovali su i na Beogradskom maratonu.

Hiljade Beograđana koji su spasili štence i mačiće i povređene pse i mačke s ulice, a nisu uspeli da ih udome, zadržali su ih u svom domu. Volonteri koji zbrinjavaju napuštene kućne ljubimce najodgovorniji su staratelji i vlasnici, koji sterilišu, obeležavaju mikročipom, vakcinišu i leče životinje. Oni na sebe preuzimaju obaveze nadležne gradske veterinarske ustanove koja nema kapaciteta da bi zbrinula sve napuštene kućne ljubimce zbog specifičnosti sredine – a to je kontinuirano masovno napuštanje pasa i mačaka koji se svakodnevno pojavljuju na ulicama Beograda.

Odluke koje sadrže odredbu o dozvoljenom broju pasa i mačaka koji se mogu držati u domaćinstvu u suprotnosti su sa osnovnim ustavnim pravima i slobodama. U obrazloženjima za usvajanje takvih odluka nikad nije navedeno čime bi i na koji način odgovoran vlasnik većeg broja kućnih ljubimaca od “dozvoljenog” ugrožavao slobode i prava drugih ljudi, javni red i mir i javno zdravlje u većoj meri od vlasnika jedne mačke ili jednog psa. O koliko životinja neko želi da brine u svom domu privatna je stvar, osim ako ugrožava životinje ili druge ljude.

Odredbe koje propisuju broj kućnih ljubimaca u suprotnosti su sa odredbama Zakona o dobrobiti životinja koji uređuje postupanje sa životinjama, i zabranjuje napuštanje ili ubijanje kućnih ljubimaca kojima su obezbeđeni uslovi držanja u skladu s njihovim potrebama, a koje je lokalna samouprava proglasila “viškom”.

napusteni_psi
Niko ne kažnjava vlasnike koji izbacuju pse i mačke na ulicu

Važno je naglasiti da smo svedoci nezakonitog držanja životinja, da mnoga domaćinstva u Srbiji drže jednog psa na kratkom lancu, gladnog i žednog, izloženog vrućini i hladnoći, da često kujicu na lancu vlasnici ne štite od mužjaka iz komšiluka koji se slobodno kreću, pa dolazi do ramnožavanja, s tim što se štenci iznose u polje ili se u kutiji donesu u Tašmajdanski ili Karađorđev park.

Krajnje je neobična zainteresovanost lokalnih samouprava za odgovorne vlasnike koji mogu da obezbede kvalitetan život kućnim ljubimcima i potpuna nezainteresovanost za neodgovorne vlasnike koji zlostavljaju svoje pse i mačke, nekontrolisano ih razmnožavaju i svakodnevno uvećavaju broj životinja na beogradskim ulicama.

Smatramo da ne postoji osnov za proizvoljno ograničavanje broja kućnih ljubimaca koje građani mogu da drže u svojim stanovima i kućama, ako ih drže na način da ne ometaju kućni red u stambenim zgradama i ako ih drže u skladu sa odredbama zakona kojima se uređuju dobrobit životinja i veterinarstvo, kao i odredbama brojnih propisa kojima se zabranjuje negativan uticaj na okolinu u bilo kojem obliku.

Kućni ljubimci

 • Neobična zainteresovanost lokalnih samouprava za odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca +

  Neobična zainteresovanost lokalnih samouprava za odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Ograničenje broja kućnih ljubimaca ne doprinosi rešenju problema napuštenih pasa i mačaka +

  Ograničenje broja kućnih ljubimaca ne doprinosi rešenju problema napuštenih pasa i mačaka Opširnije...
 • Nestao.com – novi internet portal za ljubimce i njihove vlasnike +

  Nestao.com – novi internet portal za ljubimce i njihove vlasnike Opširnije...
 • Odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca +

  Odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Čipovanje pasa i mačaka - prvi uslov odgovornog vlasništva +

  Čipovanje pasa i mačaka - prvi uslov odgovornog vlasništva Opširnije...
 • Kupiranje ušiju i repova i čupanje kanđi je zabranjeno +

  Kupiranje ušiju i repova i čupanje kanđi je zabranjeno zakonom Opširnije...
 • Sterilizacija pasa i mačaka +

  Sterilizacija pasa i mačaka Opširnije...
 • Kastracija pasa i mačora +

  Kastracija pasa i mačora Opširnije...
 • Zašto vakcinišemo mačke +

  Zašto vakcinišemo mačke Opširnije...
 • Vaša nova maca +

  Vaša nova maca Opširnije...
 • 1
 • 2