vladimir-lelicaninOd Nove godine (2015) sa radom je otpočeo novi internet sajt nestao.com koji je pravashodno posvećen spajanju nestalih i izgubljenih ljubimaca i njihovih vlasnika. Osim toga što omogućava vlasnicima da oglase da su izgubili svog ljubimca, na sajtu nestao.com se može postaviti vest da je neko primetio nestalog ljubimca, pa traži njegovog vlasnika. Pored toga, na ovom sajtu mogu da se objave oglasi za udomljavanje kućnog ljubimca.

Objavljivanje oglasa je potpuno besplatno. Dovoljno je da se korisnik registruje tako što će uneti svoju imejl adresu i lozinku i da nakon toga popuni formu za onu vrstu oglasa koju želi da objavi.

Pored  jedinstvenog i modernog dizajna, ono po čemu se nestao.com razlikuje od ostalih internet sajtova  iz ove oblasti jeste to što omogućava svim ljubiteljima životinja da na jednom mestu razmenjuju informacije bitne za njihove ljubimce, da međusobno komuniciraju i pozivaju druge da im se pridruže, po čemu je veoma sličan popularnim društvenim mrežama. Do sada je preko polovine ljubimaca čiji je nestanak objavljen na ovom sajtu uspešno i pronađen, a njegova posećenost raste iz dana u dan.

U razgovoru za rubriku „Kućni ljubimci i sterilizacija“, Vladimir Lelićanin, šef katedre za Web design i Development na SAE institutu u Beogradu, vrhunski stručnjak sa preko 20 godina radnog iskustva u oblasti veb dizajna, grafičkog dizajna, audio i video produkcije, 3D animacije, multimedija i digitalnih umetnosti koji je osmislio i kreirao ovaj jedinstveni internet servis.

Kako ste došli na ideju da napravite internet sajt nestao.com?

Ideja da osmislim internet sajt nestao.com nastala je pre nekoliko godina, kada sam se i sam našao u izuzetno neprijatnoj i emotivno teškoj situaciji zato što sam izgubio svog mačka Gedu. Nakon duge potrage, oglašavanja na internetu i nesebične pomoći ljudi koji vole životinje i žele da pomognu, uspeo sam da ga pronađem. Nažalost, bio je u veoma teškom zdravstvenom stanju, imao je težak prelom kičme i uprkos svim našim naporima i angažovanju veterinara nismo uspeli da ga spasemo. Nakon tog iskustva, svestan kroz šta prolaze vlasnici koji izgube svog ljubimca, odlučio sam da osmislim način da im pomognem.

Zbog čega vlasnici treba da objavljuju svoje oglase baš na ovom sajtu?

Tačno je da danas postoji veći broj internet sajtova,  koji sadrže oglase o nestalim  ljubimcima, kao i sajtova na kojima vlasnici nude svoje ljubimce na prodaju ili udomljavanje. Istina je i da se takvi oglasi mogu objaviti na društvenim mrežama,bilo da su u pitanju pojedinačni profili, grupe ili stranice posvećene ovim temama. Ipak, postoji dosta prednosti po kojima se internet sajt nestao.com razlikuje. Korisnici na njemu mogu objaviti različite oglase: za izgubljene ljubimce, za primećene nestale ljubimce koje su samo videli na primer na ulici ili u praku, za ljubimce koje su pronašli i uzeli na čuvanje kod sebe a traže vlasnika, za udomljavanje ili prodaju. Objavljivanje oglasa se vrši jednostavnim popunjavanjem forme u koju korisnik unosi bitne podatke i preko koje postavlja slike svog ljubimca. Lokacija na kojoj je ljubimac izgubljen ili pronađen prikazuje se na mapi, a svi oglasi se mogu pregledati i sortirati prema različitim kriterijumima. Za razliku od mnogih mreža ili stranica koje su samo lokalnog karaktera,  internet sajt nestao.com nije vezan za određenu geografsku lokaciju, već se  izgubljeni ili pronađeni ljubimci mogu prijaviti na bilo kom mestu u svetu.  Oglasi objavljeni na sajtu se prikazuju i na facebook stranici i twitter profilu sajta, tako da se vest vrlo brzo osim na sajtu širi i na društvenim mrežama. Imajući u vidu da veći broj načina oglašavanja znači i veću verovatnoću da će se ljubimac i vlasnik ponovo spojiti, nestao.com omogućava da se na osnovu sadržine oglasa jednim klikom generiše poster se tim oglasom i slikom ljubimca koji je potpuno spreman za štampanje. Deleći takve postere i postavljajući ih po kraju vlasnik upotpunjuje virtuelnu potragu za ljubimcem i što povećava šanse za nalaženjem.

Koje su osnovne poruke koje šalje ovaj internet sajt?

Internet sajt nestao.com promoviše dobrobit životinja i odgovorno vlasništvo. On nas podseća na to koliko kućni ljubimci oplemenjuju čovekov život i doprinose širenju dobre energije. On nas podstiče da budemo odgovorni prema svojim ljubimcima. Nije dovoljno samo da ih volimo, već treba da se potrudimo da i mi zaslužimo njihovu ljubav tako što ćemo brinuti o njima. Pored toga, omogućavanjem oglašavanja usvajanja ljubimaca, ovaj sajt nastoji da da svoj doprinos smanjenju broja nevlasničkih pasa i mačaka. Zato su njegovi ciljevi sa jedne strane praktični, jer pomažu vlasnicima da reše svoj akutni problem – pronađu ljubimca, a sa druge i od šireg društvenog značaja.

Koji su Vaši planovi za budući razvoj sajta nestao.com?

Trenutno se radi na unapređenju postojećih i uvođenju novih funkcionalnosti na sajtu nestao.com kao i na osmišljavanju mobilne aplikacije koja će omogućiti još brže i lakše oglašavanje, postavljanje slika i komunikaciju između korisnika. Želimo da svoje znanje upotrebimo za ostvarivanje humanih ciljeva i nadamo se da ćemo usrećiti još veći broj vlasnika i ljubimaca. Planiramo i blog sa tekstovima iz ove oblasti, koje već pripremamo, savete za vlasnike nestalih ljubimaca, mogućnost razmene iskustava sa drugima... Posebno želimo da uspostavimo saradnju sa svima koji se trude da unaprede položaj životinja, kako u našoj zemlji tako i u celom svetu – udruženjima građana, državnim institucijama, naučnicima, veterinarima... Verujemo da su zajednički napori najispravniji pristup i da je u ovoj oblasti saradnja ključan faktor za poboljšanje.

Razgovarala: Ana Batrićević

Kućni ljubimci

 • Neobična zainteresovanost lokalnih samouprava za odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca +

  Neobična zainteresovanost lokalnih samouprava za odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Ograničenje broja kućnih ljubimaca ne doprinosi rešenju problema napuštenih pasa i mačaka +

  Ograničenje broja kućnih ljubimaca ne doprinosi rešenju problema napuštenih pasa i mačaka Opširnije...
 • Nestao.com – novi internet portal za ljubimce i njihove vlasnike +

  Nestao.com – novi internet portal za ljubimce i njihove vlasnike Opširnije...
 • Odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca +

  Odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Čipovanje pasa i mačaka - prvi uslov odgovornog vlasništva +

  Čipovanje pasa i mačaka - prvi uslov odgovornog vlasništva Opširnije...
 • Kupiranje ušiju i repova i čupanje kanđi je zabranjeno +

  Kupiranje ušiju i repova i čupanje kanđi je zabranjeno zakonom Opširnije...
 • Sterilizacija pasa i mačaka +

  Sterilizacija pasa i mačaka Opširnije...
 • Kastracija pasa i mačora +

  Kastracija pasa i mačora Opširnije...
 • Zašto vakcinišemo mačke +

  Zašto vakcinišemo mačke Opširnije...
 • Vaša nova maca +

  Vaša nova maca Opširnije...
 • 1
 • 2