LINK PLUS

„Kad bi svaki pas u Evropi imao odgovornog i dobro informisanog vlasnika koji dobro brine za svog psa i poštuje ga, problem prevelike populacije pasa u Evropi bio bi rešen i patnja stotina hiljada napuštenih pasa bila bi zaustavljena u dogledno vreme. Samo dosledno primenjena i široko rasprostranjena evropska kultura odgovornog vlasništva i odgovarajuća sveobuhvatna evropska strategija doprineće okončavanju stradanja pasa", rekao je Helmut Dungler, predsednik organizacije Četiri šape (Vier Pfoten).

Odgovoran vlasnik brine o dobrobiti svog psa ili mačke, obezbeđuje im adekvatan smeštaj, negu i ishranu, trajno ih obeležava mikročipom i sprečava rađanje neželjenih potomaka. Odgovoran vlasnik ne napušta svog psa ili mačku, niti izbacuje na ulicu neželjene štence i mačiće.

Prvi uslov odgovornog vlasništva jeste trajno obeležavanje psa i mačke mikročipom najkasnije 90 dana od dana rođenja životinje, u skladu sa Pravilnikom o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka. Čipovanje i registracija psa i mačke jedini su dokaz vlasništva u slučaju krađe ili nestanka kućnog ljubimca. Vlasnici imaju zakonsku obavezu da prijave nestanak ljubimca u roku od 72 sata nadležnom organu lokalnih vlasti i veterinarskoj službi.

cipovanjePatnja napuštenih pasa i mačaka s kojom se svakodnevno suočavamo, prizori pasa zatočenih u kaveze opštinskih i gradskih prihvatilišta u kojima se vrši nezakonita eutanazija zdravih životinja ili u kojima psi žive u neadekvatnim uslovima, prizori iz divljih azila u kojima se životinje sistemski zlostavljaju i prizori sa ulica koji često podrazumevaju osakaćene, otrovane i pregažene životinje, kao i kartonske kutije u kojima neodgovorni građani izbacuju neželjene štence i mačiće neće nestati sve dok država ne sprovede mere koje joj udruženja građana uporno predlažu. 

Čipovanje pasa i mačaka predstavlja najvažniju meru protiv napuštanja i stoga u Srbiji postoji odličan zakonski osnov da se problem napuštenih životinja reši. Kontrola vlasnika pasa i mačaka jedini je način da se zaustavi kontinuirano napuštanje neželjenih životinja. Uz druge predložene mere koje podrazumevaju promovisanje sterilizacije i obezbeđivanje besplatnih starilizacija i kastracija te edukaciju predstanika državnih organa, medija, veterinara i vlasnika pasa i mačaka, problem napuštenih životinja može da bude rešen u roku od nekoliko godina.

Udruženje LINK moli sve građane da dobro razmisle pre nego što nabave psa ili mačku, kao i da to ne čine ukoliko nisu spremni da budu odgovorni vlasnici.

Kućni ljubimci

 • Neobična zainteresovanost lokalnih samouprava za odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca +

  Neobična zainteresovanost lokalnih samouprava za odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Ograničenje broja kućnih ljubimaca ne doprinosi rešenju problema napuštenih pasa i mačaka +

  Ograničenje broja kućnih ljubimaca ne doprinosi rešenju problema napuštenih pasa i mačaka Opširnije...
 • Nestao.com – novi internet portal za ljubimce i njihove vlasnike +

  Nestao.com – novi internet portal za ljubimce i njihove vlasnike Opširnije...
 • Odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca +

  Odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Čipovanje pasa i mačaka - prvi uslov odgovornog vlasništva +

  Čipovanje pasa i mačaka - prvi uslov odgovornog vlasništva Opširnije...
 • Kupiranje ušiju i repova i čupanje kanđi je zabranjeno +

  Kupiranje ušiju i repova i čupanje kanđi je zabranjeno zakonom Opširnije...
 • Sterilizacija pasa i mačaka +

  Sterilizacija pasa i mačaka Opširnije...
 • Kastracija pasa i mačora +

  Kastracija pasa i mačora Opširnije...
 • Zašto vakcinišemo mačke +

  Zašto vakcinišemo mačke Opširnije...
 • Vaša nova maca +

  Vaša nova maca Opširnije...
 • 1
 • 2