0906 fur
Foto: Andrey Rudakov/Bloomberg

Nemačka država Schleswig-Holstein podnela je predlog za izmenu nemačkog Zakona o zaštiti životinja u maju 2015. godine, kako bi se zabranio uzgoj životinja radi proizvodnje krzna. Bundesrat, "Savezni savet", zakonodavno telo koje na saveznom nivou predstavlja šesnaest zemalja Nemačke usvojio je predlog 10.7.2015. godine.

Bundestag, donji dom Parlamenta Nemačke glasaće o ovom predlogu. Usvojeni zakon predaje se predsedniku države koji mora da ga potvrdi. Pre nego što to uradi, predsednik je u obavezi da proveri da li je zakon u saglasnosti sa Ustavom i  pozitivnim propisima. Nakon što predsednik potvrdi izmenu zakona, zakon se objavljuje u službenim novinama. Uobičajeni vremenski rok za stupanje zakona na snagu je 14 dana od dana objavljivanja.

Ministar zaštite životne sredine Robert Habeck iz stranke Zeleni (Die Grünen) podržao je predlog. On je za portal heute. de izjavio da je njihov stav da više nijedna životinja ne sme da bude ubijena na farmama krzna i da je vreme da se njihova patnja okonča". („Wir wollen, dass kein Tier mehr in Nerzfarmen getötet werden darf», sagte Habeck dem Online-Portal heute.de. »Es wird Zeit, dem Elend ein Ende zu setzen.")

Ubijanje životinja poput lisica, kuna i činčila radi proizvodnje krzna nije u skladu sa duhom zakona koji štiti dobrobit životinja jer odeća od krzna ne predstavlja osnovnu ljudsku potrebu. Mnoge modne kuće i fabrike tekstila već su se, dobrovoljno, odrekle upotrebe krzna. 

U Nemačkoj postoji još osam farmi kuna. Nemačke organizacije saopštile su da bi prelazni period od 10 godina bio neprihvatljiv i da su uzgajivači krznašica dosad ignorisali Zakon o zaštiti životinja i preporuke o uzgoju životinja i upozorile su da od 12.12.2011. kune moraju da se drže u kavezima od najmanje 3 m2, što je neisplativo za uzgajivače, pa su mnoge farme zatvorene. Dosad su uzgajivači držali kune u kavezima površine 0,27 m2.

Uzgoj životinja radi proizvodnje krzna već je zabranjen u Austriji, Velikoj Britaniji, Sloveniji i Švajcarskoj. Zabranu sa prelaznim periodom zakonom su usvojile Hrvatska, Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina. 

Predlog izmene Zakona o zaštiti životinja koji je uputila nemačka država Schleswig-Holstein možete da pročitate na nemačkom jeziku.