juznobacki_okrugRadni sastanak na temu organizacionog i akcionog rešavanja problema zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka održan je 7. oktobra 2015. godine u prostorijama Južnobačkog upravnog okruga.

Sastankom je predsedavao načelnik Južnobačkog upravnog okruga prof. dr Zoran Milošević, a prisustvovali su šef odeljenja veterinarske inspekcije za Južnobački okrug dr vet. med. Vlado Grubač, narodni poslanik Milan Novaković, predstavnica organizacije Link plus Nataša Vukmirović, predstavnica Mreže za održivi razvoj Srbije – MORS prof. dr Veselina Pelagić, kao i predstavnici lokalnih samouprava i javnih preduzeća sa teritorije Južnobačkog okruga.

Na sastanku je predstavljena analiza glavnih prepreka održivom sistemskom rešenju problema napuštenih kućnih ljubimaca, zakonske obaveze lokalne samouprave, ali i okvir za rešenje problema na nivou Republike Srbije.

Kao glavne prepreke rešenju ovog problema kada su u pitanju državni organi navedene su nepostojanje volje, izostanak kontrole sprovođenja propisa i izostanak sankcionisanja, naročito od strane prekršajnih sudova. Kada su u pitanju lokalne samouprave, kao glavne prepreke navedene su nepostojanje volje, primena neefikasnih metoda (ubijanje), nedostatak infrastrukture, nedostatak stručnih kadrova i nedostatak edukovanih aktivista koji bi na konstruktivan način mogli da doprinesu rešenju problema.

Kada su u pitanju organizacije civilnog društva, kao glavne prepreke navedene su dugotrajno delovanje van okvira civilnog društva, neprepoznavanje svog mesta u civilnom društvu, nedovoljni kapaciteti, naročito u pogledu stručnosti i neodrživost prihvatilišta van zakonskih okvira.

napusteni_psiKao najozbiljnija prepreka rešenju problema prepoznato je ponašanje građana koje obuhvata impulsivnu nabavku kućnog ljubimca, nepoznavanje potreba i ponašanja životinja, nepoznavanje propisa, nedostatak finansijskih sredstava, nedostatak vremena, neodgovorno ponašanje, napuštanje kućnih ljubimaca i nekontrolisano razmnožavanje kućnih ljubimaca kao osnovni uzrok problema napuštenih kućnih ljubimaca.

Na sastanku su prikazane fotografije humanog prihvatilišta u Velikoj Britaniji koje poštuje visoke standarde dobrobiti napuštenih životinja, a takođe i fotografije nečistog i čistog dela prihvatilišta u Srbiji koja predstavljaju realna rešenja u našoj zemlji.

Naglašeno je da prihvatilište samo po sebi ne predstavlja rešenje problema i da je neophodno da se unapredi i sprovodi postojeća zakonska regulativa kako bi se problem napuštenih kućnih ljubimaca trajno rešio, što podrazumeva i rešavanje problema visokih iznosa odšteta koje lokalne samouprave isplaćuju na ime ujeda psa, jer još uvek nije stvoren mehanizam da se utvrdi da li se radi o lažiranim ujedima pasa.

 

Javne diskusije

 • (Zlo)upotreba životinja u industriji zabave +

  (Zlo)upotreba životinja u industriji zabave Opširnije...
 • Panel diskusija: Aktivni građani/-ke za društvo tolerancije - javne politike u oblasti borbe protiv nasilja +

  Panel diskusija: Aktivni građani/-ke za društvo tolerancije - javne politike u oblasti borbe protiv nasilja Opširnije...
 • Panel diskusija: Nasilje, mediji i aktivizam +

  Panel diskusija: Nasilje, mediji i aktivizam Opširnije...
 • Radni sastanak u Južnobačkom upravnom okrugu +

  Radni sastanak u Južnobačkom upravnom okrugu Opširnije...
 • Panel diskusija: Napušteni kućni ljubimci u svetlu izmena Zakona o dobrobiti životinja +

  Panel diskusija: Napušteni kućni ljubimci u svetlu izmena Zakona o dobrobiti životinja Opširnije...
 • Javno slušanje: Savremene tendencije držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca +

  Javno slušanje: Savremene tendencije držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Panel diskusija: Bezbednost hrane i javno zdravlje +

  Panel diskusija: Bezbednost hrane i javno zdravlje Opširnije...
 • Javna diskusija: Čovek i životinja – ka radikalnoj transformaciji odnosa između čoveka i životinje +

  Javna diskusija: Čovek i životinja – ka radikalnoj transformaciji odnosa između čoveka i životinje Opširnije...
 • Zeleni poslanički forum: Održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca +

  Zeleni poslanički forum: Održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Ciklus javnih debata: Moral i životinje +

  Ciklus javnih debata: Moral i životinje Opširnije...
 • 1