divlje_zivotinje_u_zatocenistvuUdruženja Link plus, Nada za životinje – Riska i Feniks organizovala su panel diskusiju na temu Divlje životinje u zatočeništvu – Zoološki vrt, prihvatilište, cirkus, divlje životinje kao kućni ljubimci koja je održana 8. decembra 2014. godine u Mikser House u Beogradu, uz učešće stručnjaka sa međunarodnim iskustvom i predstavnika civilnog društva.

Na tribini su govorili: dr vet. med. Ivan Rakić, Milja Krivokuća (Nada za životinje – Riska), Pavle Jovanović (Grupa za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine), dr vet. med. Dunja Kovač (Fondacija za razvoj domaćinstva), Milica Ranković (Feniks) i Nataša Vukmirović (Link plus).

Bilo je reči o zaštiti biološke raznovrsnosti u kontekstu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i problemima u vezi sa divljim životinjama u zatočeništvu koje u narednom periodu treba da prevaziđemo. Naglasak je bio na zoološkim vrtovima i prihvatilištima za divlje životinje, a govorilo se i o cirkusima i divljim životinjama kao kućnim ljubimcima.

Najznačajniji uzroci smanjenja biološke raznovrsnosti su urbanizacija i uvećavanje infrastrukture, zagađenje, prekomerno korišćenje biljnog i životinjskog sveta, kao i uvođenje egzotičnih vrsta u domaće eko sisteme. U Evropi je danas ugroženo 42% sisara, 15% ptica i 52% rečne ribe. Da bi sačuvala biološku raznovrsnost i sprečila izumiranje životinjskih i biljnih vrsta, Evropska unija je stvorila mrežu zaštićenih područja i dalje unapređuje propise u oblasti zaštite prirode i biološke raznovrsnosti.

Usvajanjem zakona koji potvrđuju međunarodne konvencije, Republika Srbija je preuzela brojne obaveze, a pregovori o pristupanju EU podrazumevaju usaglašavanje propisa i poštovanje evropskih standarda. Na taj način, divlje životinje u zatočeništvu dobiće bolju zaštitu, bilo da žive u zoološkom vrtu ili prihvatilištu za divlje životinje.

Za problem divljih životinja koje su i dalje zatočene u kavezima cirkusa, iako više ne učestvuju u programu, još uvek nije pronađeno rešenje. Divljim životinjama koje se drže kao kućni ljubimci često je ugrožena dobrobit, jer im nisu obezbeđeni adekvatni uslovi života.

Krijumčarenje divljih životinja, a naročito ugroženih vrsta i njihovih derivata jedan je od najsloženijih problema u ovoj oblasti. Nezakonita aktivnost koja ostavlja izuzetno nepovoljne globalne posledice po prirodu, krijumčarima donosi između sedam i 10 milijardi američkih dolara godišnje, što ovaj vid kriminala čini izuzetno unosnim.

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore - CITES usvojena je 1973. godine u Vašingtonu, kako bi se stavila pod kontrolu međunarodna trgovina divljim vrstama i zaustavilo ugrožavanje populacija divljih vrsta. Sprovođenje konvencije zasniva se na međusobnoj saradnji članica. Na taj način je danas zaštićeno preko 30.000 vrsta biljaka i životinja koje su ugrožene trgovinom.

Grupa za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine nadežna je za sprovođenje konvencije u Republici Srbiji, a nadzor vrše inspekcija za zaštitu životne sredine, granična veterinarska inspekcija, granična fitosanitarna inspekcija, carina, granična policija i kriminalistička policija.

Na panel diskusiji bilo je reči koji sve izazovi očekuju Republiku Srbiju u procesu pregovora o pristupanju EU kada su u pitanju divlje životinje i koje sve trenutne probleme želimo da prevaziđemo na što bolji način.

Javne diskusije

 • (Zlo)upotreba životinja u industriji zabave +

  (Zlo)upotreba životinja u industriji zabave Opširnije...
 • Panel diskusija: Aktivni građani/-ke za društvo tolerancije - javne politike u oblasti borbe protiv nasilja +

  Panel diskusija: Aktivni građani/-ke za društvo tolerancije - javne politike u oblasti borbe protiv nasilja Opširnije...
 • Panel diskusija: Nasilje, mediji i aktivizam +

  Panel diskusija: Nasilje, mediji i aktivizam Opširnije...
 • Radni sastanak u Južnobačkom upravnom okrugu +

  Radni sastanak u Južnobačkom upravnom okrugu Opširnije...
 • Panel diskusija: Napušteni kućni ljubimci u svetlu izmena Zakona o dobrobiti životinja +

  Panel diskusija: Napušteni kućni ljubimci u svetlu izmena Zakona o dobrobiti životinja Opširnije...
 • Javno slušanje: Savremene tendencije držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca +

  Javno slušanje: Savremene tendencije držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Panel diskusija: Bezbednost hrane i javno zdravlje +

  Panel diskusija: Bezbednost hrane i javno zdravlje Opširnije...
 • Javna diskusija: Čovek i životinja – ka radikalnoj transformaciji odnosa između čoveka i životinje +

  Javna diskusija: Čovek i životinja – ka radikalnoj transformaciji odnosa između čoveka i životinje Opširnije...
 • Zeleni poslanički forum: Održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca +

  Zeleni poslanički forum: Održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Ciklus javnih debata: Moral i životinje +

  Ciklus javnih debata: Moral i životinje Opširnije...
 • 1