Serbian_Visions

Panel diskusija na temu Bezbednosti hrane i javnog zdravlja održana je 16. maja 2015. godine u okviru Serbian Visions, Prvog multikongresa u Srbiji, u organizaciji Fondacije za razvoj domaćinstva, u Radisson Blue Old Mill hotelu u Beogradu.

Govorile su: prof. dr Veselina Radanov Pelagić (Ekspertkinja za bezbednost hrane, Fondacija za razvoj domaćinstva, Nacionalni konvent ka EU), dipl. ing. Stela Strsoglavec (Konsultantkinja za održivi razvoj Centra za obrazovanje odraslih “Educa humana”), dr vet. med. Dunja Kovač (Liderka programa „Dobrobit životinja“ Fondacije za razvoj domaćinstva) i moderatorka Nataša Vukmirović (Link plus). 

Fondacija za razvoj domaćinstva, kao suorganizator prvog Multikongresa “Serbian Visions”, organizovala je panel diskusiju na temu “Bezbednost hrane i javno zdravlje“. Bezbednost hrane je tema od međunarodnog i nacionalnog značaja i stoga želimo da ukažemo na značaj  bezbednosti hrane za zdravlje ljudi i životinja i upozorimo da odgovornost za bezbednost hrane imaju kako donosioci odluka, tako i poljoprivredni proizvođači, prerađivači hrane,  maloprodajni objekti i megamarketi, zdravstveni radnici i sami potrošači.

Bezbednost hrane je jedna od važnijih politika Evropske unije i naročito je bitna kad je u pitanju politika zaštite potrošača. Pravne vrednosti  EU su u ovoj oblasti vrlo široke i pojednostavljene sa sloganom „od njive do viljuške“. Na ovaj način se objašnjava da je Evropska unija svojim zakonodavstvom i politikama uredila je ceo lanac proizvodnje, distribucije, prodaje, i konzumiranja hrane. Cilj ovakvog pristupa u sistemu bezbednosti hrane je da obezbedi visok nivo bezbednosti hrane, zdravlja životinja, dobrobiti životinja i biljnog zdravlja unutar EU. Ovako se uređuje sistem i drugih zemalja kao što su Rusija, SAD, Kanada, Japan, Kina i drugih.

Na panel diskusiji bilo je reči o mestu i ulozi civilnog društva, ne samo u procesu evropskih integracija, već i u redovnim procesima kreiranja javnih politika uopšte, a u ovom konkretnom slučaju, veterinarskih politika, dobrobiti farmskih životinja i bezbednosti hrane.

Međunarodni standardi predlažu da svi oni koji su uključeni u lanac snabdevanja hrane za kućne ljubimce učestvuju u identifikaciji  i proceni opasnosti hrane uključujući i vodu za napajanje životinja. Identifikacija i procena rizika mora da bude sprovedena od ulaznih sirovina, proizvodnje i transporta od strane proizvođača hrane, kao i hrane koja potiče iz kuće vlasnika. Kodeks dobre proizvodne prakse podrazumeva identifikovanje štetnih materija u hrani, njihovu kontrolu kako bi se rizik sveo na najmanju meru.  Najčešći kontaminenti hrane za kućne  ljubimce su teški metali, dioksini, furani, mikotoksini i patogeni mikroorganizmi.

Stručnjaci i građani uključili su se u interesantnu diskusiju koja je održana tokom dvodnevnog festivala civilnog društva u prelepom ambijentu u centru Beograda, Serbian Visions

Javne diskusije

 • (Zlo)upotreba životinja u industriji zabave +

  (Zlo)upotreba životinja u industriji zabave Opširnije...
 • Panel diskusija: Aktivni građani/-ke za društvo tolerancije - javne politike u oblasti borbe protiv nasilja +

  Panel diskusija: Aktivni građani/-ke za društvo tolerancije - javne politike u oblasti borbe protiv nasilja Opširnije...
 • Panel diskusija: Nasilje, mediji i aktivizam +

  Panel diskusija: Nasilje, mediji i aktivizam Opširnije...
 • Radni sastanak u Južnobačkom upravnom okrugu +

  Radni sastanak u Južnobačkom upravnom okrugu Opširnije...
 • Panel diskusija: Napušteni kućni ljubimci u svetlu izmena Zakona o dobrobiti životinja +

  Panel diskusija: Napušteni kućni ljubimci u svetlu izmena Zakona o dobrobiti životinja Opširnije...
 • Javno slušanje: Savremene tendencije držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca +

  Javno slušanje: Savremene tendencije držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Panel diskusija: Bezbednost hrane i javno zdravlje +

  Panel diskusija: Bezbednost hrane i javno zdravlje Opširnije...
 • Javna diskusija: Čovek i životinja – ka radikalnoj transformaciji odnosa između čoveka i životinje +

  Javna diskusija: Čovek i životinja – ka radikalnoj transformaciji odnosa između čoveka i životinje Opširnije...
 • Zeleni poslanički forum: Održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca +

  Zeleni poslanički forum: Održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca Opširnije...
 • Ciklus javnih debata: Moral i životinje +

  Ciklus javnih debata: Moral i životinje Opširnije...
 • 1